Promotie Cafe
Image default
Eten en drinken

British Pubs

Niet alleen de manier van tappen in Engeland is een populair onderwerp tijdens de bierproeverij het ontstaan van de Engelse Pub is ook een leuke anekdote. Ruim 250 jaar geleden werd de Engelse Pub opgericht om een einde te maken aan het ginprobleem dat toen heerste in Groot Brittannië. Door de alcoholconsumptie te concentreren in public houses (pubs) probeerde de overheid grip te krijgen op het groeiende alcohol probleem.

Na het wegvallen van de vakbonden is de pub tegenwoordig de laatste hoeksteen van de Britse maatschappij. Driekwart van de Engelsen gaat regelmatig naar een pub en een derde daarvan behoort tot de stamgasten. 60% van de Britse bierconsumptie vind plaats in de pubs tegenover 30% in Nederland. Een bierproeverij vind 50% van de gevallen plaats op een particuliere locatie.

Toch loopt het aantal pubs sterk terug. Sinds 1999 zijn er zon 5000 pubs verdwenen en is het aantal pubs gedaald tot minder dan 60.000. Sinds 2006 hoefde de Engelsen voor het eerst niet meer tegen de avondklok van 23 uur te drinken. De regering Blair wilde ruimere openingstijden om de drink, vecht, spuug cultuur te beteugelen. De straten liepen om 23 uur vol met beschonken mensen die aardig wat overlast veroorzaakte. Tijdens mijn bierproeverij vertel ik dat een traditionele Engelse pub stinkt naar rook, verschaald bier en heeft een smerig toilet. De eigenaar is oud, knorrig en chagrijnig.

Modernisering wordt dan ook over het algemeen niet op prijs gesteld. De inhoud van een Britse ‘mug’ moet exact een pint zijn, oftewel: 568 millimeter en geen druppel minder. Ook moet er een flinterdun schuimlaagje op liggen. Vandaar dat de schuimkraagliefhebbende Europeanen Brits bier wel eens met paardenpis vergelijken. Engelsen betalen niet voor schuim maar voor bier en ik heb ze tijdens een bierproeverij of een training proberen te overtuigen. Een cultureel verschil kan je alleen maar oplossen door mensen te laten proeven wat het verschil is tussen bier met en zonder schuim.

Tijdens een taptraining laat ik ook altijd het verschil proeven tussen goed getapt en slecht getapt bier. Het glas wat je gebruikt is ook belangrijk voor de bierproeverij. Ik gebruik altijd masterbeer glazen waardoor de bierproeverij een wat chiquere uitstraling krijgt.

Bezoek de website voor meer informatie :