Promotie Cafe
Image default
Bedrijven

Een rietendak

Vroeger bestonden er erg veel huizen met rietendaken. De reden hiervoor was vooral dat rietendaken de goedkoopste dakbedekking waren. Dakpannen waren meer voor de wat rijkere mensen en de rietendaken waren een normale vorm van dakbedekking. Tegenwoordig is dit juist andersom. De meeste daken zijn bedekt met dakpannen en de huizen uit een iets duurder segment worden bedekt met een rietendak. Wanneer een dak bedekt wordt met riet, is dit riet niet ouder dan een jaar. Riet wat ouder is dan een jaar is niet geschikt om een rieten dak mee te bedekken. Wanneer het riet geplaatst is, zal het na dertig of veertig jaar vervangen moeten worden door nieuw riet. Je kan er tegenwoordig ook voor kiezen om je dak voor de helft met riet te bedekken en voor de andere helft met dakpannen. Het plaatsen van een rietendak wordt gedaan door speciale rietdekkersbedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Werken bij een rietdekkersbedrijf is een full-time baan en je moet er veel ervaring voor hebben om goede kwaliteit te leveren.

Een rietendak is veel lichter dan dakpannen. Zo weegt een kubieke meter riet ongeveer 130 kilo. De dakconstructie heeft bij een rietendak dan ook veel minder belasting dan wanneer er dakpannen op zouden liggen. Ook zorgt riet ervoor dat je huis erg goed geïsoleerd is. In de winter wordt de warmte goed vastgehouden en in de zomer wordt de warmte juist buiten gehouden. Een rietendak is ongeveer 30 centimeter dik zodat er geen water doorkomt wanneer het regent.

Wel is een rietendak meer brandgevoelig dan een dak van dakpannen. Daarom is een verzekering voor een rietendak ook wat duurder maar tegenwoordig is er een speciale gesloten constructie voor het dak die ervoor zorgt dat het dak veiliger is. Met zo een gesloten constructie is de premie wel vergelijkbaar van die met een dakpannen dak.

Bezoek de website voor meer informatie : http://rietwerk.nl