Promotie Cafe
Image default
Energie

Kleine windmolens: wat je erover moet weten

Een kleine windturbine wekt elektriciteit op uit een kleine hoeveelheid wind. Micro-windmolen of windmolen met een lage capaciteit zijn hetzelfde. Deze turbines worden gebruikt om elektriciteit op te wekken uit wind bovenop een gebouw in plaats van in een veld. Omdat deze turbines niet opvallen zoals een toren, kunnen ze worden geplaatst op locaties met beperkte ruimte. Kleine windmolen hebben een kleinere rotordiameter dan grote, waardoor ze minder wind vangen bij lagere snelheden. Dankzij de technologische vooruitgang produceren kleine windmolen nu meer energie dan ooit tevoren. De kleine afmetingen en het installatiegemak maken ze tot een populaire optie voor veel mensen die hernieuwbare energie willen gebruiken en hun koolstofvoetafdruk willen verkleinen, maar geen ruimte of toegang tot grote hoeveelheden land hebben.

Hoe ze worden gebruik

Een kleine windturbine vangt windenergie op met draadspoelen die werken als de wieken van een windmolen. Een elektromagneet verbonden met een reeks elektromagneten creëert een elektrische stroom wanneer hij in contact komt met de draadspoel. Kleine windmolen worden vaak gebruikt om geïsoleerde huizen die geen toegang hebben tot het elektriciteitsnet van stroom te voorzien. Ze kunnen ook worden gebruikt om batterijen van stroom te voorzien voor toepassingen buiten het net, zoals telecommunicatietorens op afstand en onbemande beveiligingscamera’s. Het onderhoud van kleine windmolen is veel minder duur dan dat van zonnepanelen, en ze kunnen functioneren in verschillende weersomstandigheden, ook bij weinig licht. Indien nodig kun je de turbine verplaatsen of bijstellen om optimale resultaten te verkrijgen. Door groene energiebronnen te gebruiken, kunnen landbouwers hun kooldioxide-uitstoot (CO2) verminderen die het gevolg is van conventionele landbouwmachines en -structuren die door conventionele energie worden aangedreven. Bio-energie kan worden gebruikt voor kooktoestellen, afzuigventilatoren op drogers, irrigatiepompen op de boerderij, pompen, ventilatoren en waterputten. Met zonne- en windenergie kunnen landbouwers hun koolstofuitstoot verminderen door over te schakelen op groene energiebronnen.

Toepassen

Voordat je een kleine windturbine aanschaft, moet je je  budget, de hoeveelheid ruimte die je hebt en de hoeveelheid energie die je nodig hebt beoordelen. Kleine windmolen zijn er in verschillende ontwerpen. Zorg ervoor dat de turbine een hoog energieniveau heeft, zodat hij zoveel mogelijk energie kan opwekken. Gebruik voordat je tot aanschaf overgaat een windturbine calculator om te bepalen welk model je nodig heeft op basis van je  locatie en energiebehoefte. Kijk op de website van EAZwind voor nuttig advies.

https://www.eazwind.be/