Promotie Cafe
Image default
Gezondheid

Afvallen met het Koolhydraat Arm Dieet

Heb jij verschillende manieren uitgeprobeerd om af te vallen en ben je momenteel niet op jouw ideale gewicht? Dan is de koolhydraat arme benadering voor een slank en gezond lichaam iets voor jou.

In dit artikel leg ik je het volgende uit hoe je 2,5 kilo per week kunt af te vallen door uit te leggen:

 • Wat koolhydraten met je doen.
 • Waar koolhydraten in zitten.
 • Hoe je koolhydraat arm kunt eten om te afvallen.
 • Voedingsadviezen voor meer vet verbranding, energie en weerstand tijdens het koolhydraatarm dieet.

Om te beginnen… koolhydraten zijn in essentie niet slecht. Het is het type koolhydraat en de hoeveelheid die ons lichaam dik maakt.

Het menselijk lichaam heeft energie nodig om te functioneren en kan dat halen uit deze 3 energiebronnen:

 1. Eiwitten Eiwitten zijn essentiële bouwstenen voor de spiercellen in ons lichaam. Ze zijn te vinden als in vlees, vis, zuivel en eieren en voorzien ons lichaam van essentiële aminozuren en energie.
 2. Vetten Vetten zijn onmisbaar in ons leven. Onverzadigd vet is gezond en komt uit vette vis, noten, zaden, olijfolie, lijnzaad en avocados.  Verzadigde vet maakt dik en komt voor in junkfood, kaas, koek, harde margarine en andere suikers.
 3. Koolhydraten Koolhydraten zijn onder andere te vinden in suikers, aardappelen, rijst, brood, fruit, groente, noten en zaden. Koolhydraten zijn voor de meeste mensen de grootste bron van energie en is direct de reden waarom westerse landen kampen met hoge overgewicht percentages.

Word een vet verbrand machine…

Val consistent 2,5 kilo per week af met het koolhydraatarm dieet zonder sport of hongergevoel door koolhydraten te minderen, en gezonde (onverzadigde) vetten en eiwitten te eten. De reactie van je lichaam is dat zichtbaar vet wordt omgezet naar bruikbare energie om de dag sterker door te komen.

Koolhydraten worden direct omgezet naar glucose in je lichaam. Maar wat gebeurd er allemaal in ons lichaam na een avondmaal als pasta met een sausje, gevolgd door een heerlijk ijsje als toetje?

Met zo een hoeveelheid koolhydraten komt er een explosie los aan glucose in je bloedbaan. Als eerste worden de cellen bevoorraad met de glucose. Het hormoon insuline zorgt voor de transport, en de hoeveelheid glucose in je bloed een klein beetje af.

De nog steeds enorme hoeveelheid glucose in je bloedbanen is nog steeds dodelijk als er niks mee gebeurd. Dus heeft het menselijk lichaam een oplossing: opslaan als vet.

Zonder diep in de biochemie van je lichaam te treden, wil uitleggen waarom een koolhydraatarm dieet jouw lichaam kan omtoveren tot een vet verbrand machine.

Vanaf het moment dat je lichaam besluit om glucose uit de bloedbaan op te slaan als vet in de vet opslagtank van je cel, is je vet verbranding volledig uitgeschakeld. Je lichaam wil overleven en zal er alles aan doen om de glucose uit je bloedbaan in je vet opslagtank te krijgen, voordat een hoge bloedsuikerspiegel schade toebrengt aan je welzijn.

Je kunt het vergelijken met een grote schakelaar die jouw vet verbranding systeem aan zet, zolang je het niet verstoord door: een grote hoeveelheid koolhydraten te eten.

Koolhydraat arm eten voor vet verbranding

Om tot 2,5 kilo per week af te vallen, vervang je koolhydraten door eiwitten en onverzadigde vetten uit de onderstaande lijst. Zo hoef je geen honger te leiden en maak je alle ruimte om dat overtollig we te dumpen.

Gezonde onverzadigde vetten zijn:

 • Noten : walnoten, macadamianoten, amandelen, cashewnoten, paranoten, pecannoten en pistachenoten
 • Zaden en pitten
 • Olijven
 • Avocado’s
 • Vette vis (haring, makreel, tonijn en sardientjes)
 • Olijf en kokosolie
 • Eieren (eigeel)

Onverzadigde vetten hebben een positief effect je gezondheid en hebben een gunstig effect op je energieniveau.

Gezonde bronnen van eiwitten zijn:

 • Vlees
 • Vis
 • Kip en gevogelte
 • Eieren (eiwit)
 • Noten en zaden
 • Peulvruchten
 • Groente

Koolhydraat arm betekend niet dat je helemaal geen koolhydraten meer mag eten. Als je fysiek werk verricht, intensief sport of behoefte hebt aan koolhydraten, kies dan voor langzame koolhydraten.

Langzame koolhydraten geven hun energie langzaam af waardoor ze minder snel worden opgeslagen als vet. Bovendien ervaar je een energieker gevoel zonder spontane vermoeidheid. Langzame koolhydraten zijn: havermout, speltbrood, peulvruchten, zilvervlies- en bruine rijst, gierst en quinoa.

Eet naast eiwitten en vetten voldoende groente en salade om genoeg vezels, vitaminen en mineralen binnen te krijgen.

Wat betekend dit voor jou?

Nu je weet wat gezond en koolhydraat arm is, kun je zelf je maaltijden samenstellen. Met een koolhydraatarm dieet hoef je geen honger te lijden. Je mag op dezelfde tijden precies dezelfde hoeveelheden eten, mits je de koolhydraten ontwijkt. Vooral de snelle suikers in snoep, koekjes en frisdranken zijn de boosdoeners.

Recepten met met gezonde vetten en verse eiwitten worden door velen als heerlijk ervaren. Dus als jij naar jouw ideale gewicht wilt, daar geen honger voor wilt lijden en de kilo’s er af wilt houden, dan raad ik je aan om vandaag nog te beginnen!

Maak het jezelf makkelijk en haal zoetigheid uit zicht. Sterker nog, pak een plastic zak en gooi daar alles in. Doe er een knoop in en de zak op een plaats waar je niet direct bij kan. Als je echt dat koekje wilt of als visite op de koffie komt, kun je er zo bij. In de tussentijd zal je versteld staan om hoe vaak je dat koekje toch laat staan en voor een gezonder alternatief kiest.

Bezoek de website voor meer informatie :