Promotie Cafe
Image default
Hobby en vrije tijd

De opkomende trend van het 3D-printen

Sinds een aantal maanden is Mercedes-Benz Trucks begonnen met het printen van zo’n dertig belangrijke (reserve)onderdelen. Dit maakt dat Mercedes-Benz deze kunststof onderdelen niet meer op voorraad hoeft te houden, en het printen kan snel en goedkoop gebeuren.

 Als een dergelijke belangrijke automobielonderneming zulke stappen zet, weet u dat er iets belangrijks gaande is. Zo gaat Renault Trucks binnenkort waarschijnlijk metalen onderdelen 3D-printen. Met deze techniek zou het gewicht van heel wat onderdelen namelijk efficiënt kunnen worden verminderd.

 Van onderdelen voor vliegtuigmotoren tot zonnecellen en van bruggen tot protheses, u kunt het zo gek niet verzinnen of het wordt in 3D geprint. Dit leidt ook tot enorme groeiverwachtingen voor de 3D-printingmarkt. Er wordt de komende vijf jaar een groei verwacht van zo’n 500%. Ook beleggers signaleren dat de ontwikkelingen bij 3D-printing in een stroomversnelling zijn gekomen. Ook particuliere 3D-printers worden steeds goedkoper en toegankelijker. Het web staat vol met aanbiedingen en zeg nou zelf, de eindeloze mogelijkheden maken het een ontzettend leuk hebbeding.

 Naast het kunststof en metaal printen met de industriële printers is er voor particuliere printers ook steeds meer mogelijk. Meestal wordt er standaard geprint met materiaal als ABS of PLA. PLA is een bio-afbreekbaar plastic materiaal wat om deze reden erg populair is. Het is beschikbaar in vele kleuren, zelfs transparant, wat het materiaal erg goed bruikbaar maakt. PLA is echter niet zo duurzaam of flexibel als ABS.

 Naast de ‘normale’ plastic materialen wordt er veel geëxperimenteerd met het nabootsen van bestaande organische materialen, zoals hout. Het materiaal WOOD is bruikbaar voor alle 3D-printers, zowel particulier als industrieel, en is erg makkelijk in zijn gebruik. Het heeft de look en feel van echt hout, en zelfs de geur van het geprinte materiaal lijkt op hout. Voor een standaard 3D-printer betaal je op dit moment tussen de 300-500 euro, maar je kunt het natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt.

Bezoek de website voor meer informatie : https://www.3dfilament.supplies