Promotie Cafe
Image default
Mode en Kleding

Deze tassen en accessoires zijn gemaakt van schimmels

Deze tassen en accessoires zijn gemaakt van schimmels

Met recycling afkomstig uit de duurzaamheidsbeweging kun je er tegenwoordig vanuit gaan dat overal van alles in zit. Sportsetjes van gerecycled plastic, bestek van hout en tassen van schimmels. Bizar om te realiseren dat we buitenshuis eten consumeren met eetgerei gemaakt van hetzelfde materiaal als de papieren placement waarop we eten. Nog ongeloofwaardiger dat we tassen dragen gemaakt van organisme dat ziektes met zich mee brengt. Maar, het gebeurt toch echt. En, hoe bizar – en om eerlijk te zijn, onsmakelijk – het ook klinkt; het is vele malen beter voor de natuur dan het tassen productieproces waar we tot op heden mee bekend zijn. Maar, of deze evolutie nou ook zo gezond is voor het menselijke lichaam?

Schimmels zijn in wezen overal om ons heen. We hebben ze dan ook echt nodig om te overleven. Maar, wel in de juiste vormen en hoeveelheden. Er ontstaan zo immens veel schimmels dat onderzoekers wereldwijd dagelijks nieuwe eigenschappen van schimmels ontdekken. Schimmels spelen steeds vaker een belangrijkere rol in onze medicijnen en producten. Zo doet ook de mode-industrie mee. De mode-industrie is ‘s werelds meest vervuilende sector. Om de sector te verduurzamen is schimmeltextiel ontstaan. 

Schimmeltextiel wordt gemaakt van mycelium, een eeuwenoud web van schimmeldraden dat voedingsstoffen levert aan de natuur. Er wordt om en nabij al tien jaar lang gekeken naar het omzetten van mycelium naar textiel. Het lukte ontwikkelaars met moeite om de schimmel om te zetten naar een klein lapje textiel. In 2019, kreeg het ontwikkelingsplan financiële steun van grote modemerken. Zo kan je nu bij Stella McCartney mycelium tassen en portemonnee dames kopen, en bij Adidas schoenen gemaakt van mycelium. Met de Nederlandse paddenstoelensector die de innovatiefste ter wereld is, mogen we onze ontwikkelingen wel een goudmijn noemen.

Deze schimmeltextiel, genaamd MyloTM, wordt een alternatief voor leer. Het huidige imitatieleer op de markt is namelijk alles behalve duurzaam. Het wordt gemaakt uit polyester met een synthetische laag erover. Wat de interesse van de modegiganten trokken, zijn de eigenschappen van de stof. Het leer van mycelium voelt levend aan, warm en soepel, net als een echt stuk leer. In tegenstelling tot het imitatieleer op de markt. Volgens wetenschappers hebben we tot op heden maar 10% van alle bestaande schimmels ontdekt. De mankracht om deze wereld te onderzoeken is er nog lang niet, vandaar dat de belofte dat dit het begin van een nieuw vakgebied is, groot is. Nog even geen fan van de leren schimmeltassen? Probeer dan de echte leren Castelijn & Beerens laptoptas, gemaakt van hoogwaardig Italiaans leer.

Ondanks, het belang en de grootte van deze ontwikkeling, is dit maar een kleine stap richting de duurzaamheid van de sector. Leer is maar één van de meest gebruikte materialen in de sector. Voor vele andere stoffen is er nog geen duurzaam alternatief. Polyester, bijvoorbeeld. Dit materiaal behoort tot de drie meest gebruikte stoffen in de industrie. Polyester zit in allerlei materialen. Denk aan: je lievelings t-shirt, of de fanny pack aan het rek. Voor dit materiaal is bij lange na nog geen duurzame alternatief. En, of deze op de korte termijn ontdekt wordt? Laat dat maar aan de wetenschappers over.