Promotie Cafe
Image default
Dienstverlening

Leiderschapskwaliteiten

De laatste jaren was de grootste psychologische ontwikkeling op het gebied van de bedrijfswereld het ontdekken van de hoofdeigenschappen waarover een leider moet beschikken. 

Psychologische tests stelden vast welke eigenschappen het vaakst voorkwamen bij succesvolle leiders Deze lijst van eigenschappen kan gebruikt worden door managers als ontwikkelingsmiddel om zo inzicht te krijgen en leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen.

Deze vergelijking, die werd gebaseerd op een studie van militaire leiders, word vandaag de dag gebruikt om vast te stellen welke eigenschappen horen bij een effectieve persoonlijk leider. De eigenschappen die bij een effectieve leider horen zijn onder andere:

  • Emotionele stabiliteit. Een goed leider weet hoe hij om met gaan met frustratie en stress. Ze moeten goed aangepast zijn en volwassen genoeg zijn om met alles wat op hun pad komt om te kunnen gaan.
  • Dominantie. Leiders zijn vaak concurrerend en beslissend, en houden over het algemeen ervan om obstakels te overwinnen. Ze hebben een assertieve denkstijl en houding wanneer ze omgaan met anderen.
  • Enthousiasme. Leiders worden vaak gezien als actief, expressief en energiek. Ze blijven vaak optimistisch en staan open voor verandering. Ze zijn in het algemeen snel, alert en vrijmoedig.
  • Zorgvuldigheid. Leiders worden vaak beheerst door hun plichtsbesef en kunnen hierdoor veeleisend overkomen. Ze hebben vaak hoge verwachtingen en het innerlijk verlangen om het allerbeste uit zichzelf te halen. Ze hebben ook behoefte aan orde en bezitten vaak veel zelfdiscipline.
  • Sociale durf. Leiders staan erom bekend om spontaan risico’s te nemen. Ze zijn vaak sociaal agressief en kunnen vaak tegen een stootje. Ze komen in het algemeen ontvankelijk over op anderen en hebben een goed emotioneel uithoudingsvermogen.
  • Gehardheid. Goede leiders zijn praktisch, logisch en recht door zee. Ze hebben meestal weinig sentimentele gevoelens en hebben geen probleem met kritiek. Ze zijn vaak ongevoelig voor moeilijke situaties en staat over het algemeen altijd klaar.
  • Zelfverzekerdheid. Zelfvertrouwen en veerkracht zijn veelvoorkomende eigenschappen onder leiders. Ze hebben vaak geen spijt en hebben weinig tot geen goedkeuring nodig. Ze gaan precies te werk en hebben meestal geen last van fouten en mislukkingen uit het verleden.
  • Dwangmatigheid. Er werd ondervonden dat leiders erg controlerend en precies waren bij sociale interacties. Over het algemeen zijn ze erg beschermend over hun integriteit en reputatie en zijn hierdoor erg sociaal bewust en voorzichtig, hebben ze een goede vooruitziende blik en zijn ze erg voorzichtig bij het maken van keuzes of het vaststellen van bepaalde acties.

Ivpp – leiderschapstrainingen met diepgang!

 

Bezoek de website voor meer informatie : http://www.ivpp.nl/leiderschap/training